Hur kan en djupgående samhällsförändring som inte inriktas
på diktatoriska besked från en narcissistisk president eller att följa en
tech-industri som i sitt sökande efter ekonomiska vinster invaderar våra
sinnen?
Ungefär så skulle man kunna se en ny bok av journalisterna Toivo Jokkala och Per-Anders Svärd, betitlad Tjugosju teser om samhällsförändring underifrån (2024).
För det är just vad det handlar om, att utifrån en samhällsanalys av nutidens kapitalism resonera kring hur en förändring som inte är fokuserad på partipolitik och den typen av organisering utan på hur olika sociala rörelser i samverkan kan fungera som en motor i en omvandling bortom kapitalismen, till en i genuin mening rättvis värld.
Utgångspunkten är alltså att se på samtiden med ett rörelsesocialistiskt perspektiv, att inte nöja sig med små plåsterlappar på den sårade samhällskroppen utan att ta fram vad som är det grundläggande problemet: kapitalismen och det samhällsekonomiska systemets inneboende jakt på nytt kapital och nya vinster.
För att hitta ingångar till lösningar är boken, efter inledningens presentation av grundläggande analysbegrepp, uppdelad i tjugosju kapitel med teser. Dessa går bland annat från en kritik av förlitandet på professionella politiker, svenska "vänsterpartiers" knäfall inför nyliberala ekonomiska modeller till en diskussion av bristerna i tankarna på en vänsterpopulistisk rörelse.
Med populismbegreppet kommer också en diskussion om högerpopulismens framgångar, grundade i människors missnöje i den senmoderna globaliseringsvärlden samt extremhögerns användning av många människors önskan om tillhörighet till att bli drömmar om nationalistiska ledarskap. I detta finns också resonemang i boken om syndabockstänkande och främlingshat, motiverade numera inte med rasargument utan att olika "kulturer" inte kan blandas.
I boken finns även diskussioner om hur de föreslagna rörelserna kan undvika att bli antingen infångade av etablerade politiska strukturer eller utslängda från alla beslutsorgan.
Mycket mer finns i denna lättlästa och inte överdrivet omfångsrika bok som rekommenderas å det varmaste.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar