Bernie Sanders, senator från Vermont, är den politiker i USA som mest ihärdigt har argumenterat för att landets politiker måste ta på allvar den frustration och ilska som befolkningen känner inför den så kallade nyliberala utveckling som skett det senaste halvseklet – innan någon reaktionär demagog tar över den rollen.
Nu har ju detta senare skett. Ett kraftfullt svar kom 2022 som reaktion på den första Trump-perioden som president med Sanders bok It's OK to be Angry about Capitalism.
Och det är kapitalismen som i boken står i fokus som motståndare till rimliga arbetsplatsförhållanden, sjukvård till alla, omsorg om miljön och god undervisningsmiljö – bland annat.
Boken börjar med att Sanders redogör för de presidentvalskampanjer 2016 och 2020 då han försökte bli demokraternas kandidat, båda gångerna uppenbarligen motarbetad av partiets ledning med uppbackning av delar av den über-rika (en term som Sanders flitigt använder i boken) procent av befolkningen som, liksom hos det republikanska partiet, står för finansieringen av partiets verksamhet.
Det går inte att ta miste på den ilska Sanders känner inför finansieringskorruptionen och vad den innebär för arbetet i kongressen, vilket han fortsätter boken med att redogöra för. Det är dock i fortsättningen av texten som det mer intressanta kommer fram, Sanders tankar om vad som behöver göras.
Här kommer många intressanta tankar och radikala förslag fram. Inte minst att större företag ska avsätta två procent av aktierna varje år till de anställda så att så småningom minst tjugo procent ägs av de anställda samt att de har styrelseplatser (en motsvarande tanke presenterades av LO som löntagarfonder i Sverige på 1970-talet, men saboterades aktivt av det socialdemokratiska partiet). Men också en sjukvård för alla som bekostas federalt, förbättringar av skolmiljön (med Finland som positivt föredöme) och mycket mer. Allt detta som i nuläget håller på att försämras i USA, men måste åtgärdas, inte minst för att den högteknologiska utvecklingen förändrar arbets- och vardagslivet totalt.
Sanders argumenterar alltså kraftfullt för hur nödvändigt detta är för att USA inte ska fortsätta att sjunka ner i fattigdom för de flesta men skapa extrem rikedom för den über-rika procenten.
Texten har i långa stycken karaktären av inspirationstal till åhörarskaror, med punktlistor på åtgärder som Sanders i många fall föreslagit i olika politiska församlingar. Det kan ge läsningen av de 300 sidorna lite plakatkaraktär, vilket inte hjälps upp av att upprepningar av resonemangen och förslagen dyker upp flera gånger.
Men övergripande är Sanders text uppfriskande som ett exempel på en motkraft till den nuvarande dominerande politiken i USA.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar