Decennierna kring sekelskiftet 1900 kan ses som en övergång mellan den tidiga industrialismens period till (vad marxister skulle kalla) den utvecklade monopolkapitalismens/imperialismens period. Andra skulle kalla detta för övergången till högmodernismen och dess såväl ekonomiska som i bred mening kulturella omvandlingar.
Detta senare är i fokus i antologin Sekelskifte (2004) där tio skribenter (akademiker och journalister) tar sig an olika aspekter av denna tidsperiod. Djuplodandet och formuleringsförmågan blir som väntat därigenom varierande, men bredden i ämnesvalet är det inget fel på: Davis Cup-tennis, nedläggandet av telegrafkabeln i Atlanten, världsutställningar och vetenskapliggörandet av mysteriet Kvinnan är bara några exempel.
Etnologen Orvar Löfgren skriver (som vanligt intresseväckande) om naturlängtan i det industrialiserade Sverige, journalisten Björn Kumm om skandalerna kring skapandet av Panamakanalen och Torgny Nordin om de svenska försöken att utvinna kol på Spetsbergen.
Sammantaget en lite spretig antologi med högst varierande grad av fördjupning kring centrala delar i omvandlingen av det så kallade västerländska samhället till 1900-talets dominerande ekonomiska och politiska maktcentrum.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar