söndag 25 augusti 2024

TV-serien Historien om Sverige

 

Historien om Sverige del 1 & 2 är böckerna som åtföljer vinterns tv-serie i 10 delar kring vad som hänt i de delar av världen som nu kallas Sverige.

Serien blev omdiskuterad för dess ”kopiering” av en motsvarande dansk tv-serie som sändes för ett halvdussin år sedan (vilken nära följde en några år äldre serie i och om Nederländerna), men också för att den höll sig på en informationsnivå som många kallade gymnasial.

Böckerna är till en del informativa, men har inte heller de det djup som även den historieskrivning som riktar sig till en bred och heterogen publik skulle kunna ha. Välkända fakta varvas med översiktliga påståenden om personer och maktförhållanden som av författarna antas vara odiskutabla ­ men ofta inte är det. Inte minst gäller detta kapitlen om mer samtida händelser där påståenden om den demokratiska förankringen och konsensusen i Sverige blir i sig till något konsensusskapande.

Tv-serien och böckerna blir till ett exempel på en förlorad möjlighet att skapa en genuin förståelse av kulturmöten/konflikter och nationsskapande i en tid när detta så tydligt är nödvändigt att utförligt förstå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar