Den heliga Birgitta har varit en av Sveriges mest kända, och dyrkade, personer de senaste 600 åren åtminstone. Även om helgondyrkan inte har praktiserats så omfattande under de senaste seklen så behåller hon ändå sin kändisstatus, vilket den kontinuerliga produktionen av böcker om henne tydliggör.
Sven Stolpe är väl den mest välkände av hennes hyllare, men journalisten Lennart Jörälvs bok Reliker och mirakel. Den helig Birgitta och Vadstena från 2003 är en respektingivande skrift kring Birgitta Birgersdotters betydelse. Vi får här följa hennes liv 1303-1373, den släktmässiga närheten till samtidens kungafamiljer och påvemakt och inte minst de syner/uppenbarelser som starkt bidragit till hennes status i samtiden.
Vissa kallar uppenbarelserna för tokerier (Luther till exempel), men i sitt 1300-tal med etableringen av kungamakter i Europa, klosterrörelser och digerdöden var hennes samtal med Jesus knappast något helt osedvanligt. Hon var ju också uppvuxen i en högreståndsmiljö och van vid att ta till orda mot (manliga) makthavare och exemplen på detta i boken är belysande för hennes kraftfullhet. Omsorgen om de mindre bemedlade är också påtaglig, medan däremot hatet mot den ortodoxa kristendomen (inte minst den i Ryssland) är brutal.
Sammantaget en givande bok om ett viktigt kapitel i den europeiska kulturhistorien.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar