söndag 25 augusti 2024

Farsoter

 


Folkets farsoter och kungarnas krämpor heter en bok från år 2000 av historikern och läraren Christer Nilsson som skildrar just detta. Kapitlen varvas mellan större farsoter som drabbade stora delar av befolkningen (främst i Europa) respektive de umbärandena som svenska och andra kungar har genomlidit se senaste cirka 1000 åren.

Smittkoppor, malaria, pestepidemier och syfilis får här sina detaljerade beskrivningar, medan kungarnas utdragna tänder och magsjukdomar ges rikligt utrymme. Det visar sig att de höga herrarna haft så mycket sjukdomar att deras stundtals dåliga humör inte var särskilt konstigt.

Ludvig XIV:s utdragna tänder gör en som läsare lite mer benägen att känna medlidande med honom och den svenske 1700-talskungen Adolf Fredriks matvanor får en att inse att det inte var enbart semlor (hetvägg) som orsakade hans död.

Sammantaget en bok som får en att förstå att livet förr inte var en dans på rosor, inte minst genom de detaljerade beskrivningar av obduktioner och balsameringar som tryfferar skriften.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar