söndag 25 augusti 2024

Folk förr


Historieprofessor Eva Österberg är känd för sina arbeten kring de längre förändringarna av de föreställningsvärldar eller mentaliteter som den mänskliga kulturhistorien genomströmmas av. Hon har arbetat mycket kring religionens roll medan det i boken Folk förr från 1995 i mycket är både föreställningar och det praktiska hanterandet av brott och straff som står i centrum.

Inte minst undersöker hon hur lagar och reglers straff utdömdes i Sverige de senaste drygt femhundra åren och kommer fram till att de faktiska straffen inte var lika stränga som de som fanns i lagböckerna. Främst skulle straffen skrämma dem som var benägna att begå brotten till att inte utföra dem, medan tankarna om fängelse som växte fram under 1800-talet handlade om att låsa in brottslingarna och skydda den övriga befolkningen från dem.

Men essäsamlingen behandlar också frågor om ideologisk påverkan från statsmakten, mänsklig tro och mirakler samt de isländska sagornas speciella tystnadskultur.

Sammantaget är essäsamlingen en givande översikt av vad så kallad mentalitetsforskning kan säga om historiska förändringar och likheter vad gäller mänskliga tanke- och känslomönster.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar