1968 är ett närmast mytiskt år i nutidshistorien, ett år då mycket av uppfattningar i politik, moral och samhällssyn sägs ha förändrats.
Många böcker har skrivits om detta år, den amerikanske författaren och journalisten Mark Kurlansky bidrog 2004 med 1968. De gränslösa drömmarnas år/1968.The year that rocked the world, en bok som ger en detaljrik skildring av hur konflikter och politiska uppfattningar förändrades i flera olika länder.
Det är alltså inte bara händelseutvecklingen i Frankrike och USA som står i centrum, vilket det brukar vara i den här typen av genomgångar. Därmed inte sagt att dessa två länder inte skildras, tvärtom finns här mycket intressant material om till exempel studenternas ockupationer av Columbia-universitetet respektive president De Gaulles oförmåga att förstå vad som skedde i Frankrike. Men detta sätts in i ett bredare perspektiv, där protesterna mot Sovjetunionens maktfullkomlighet i Polen och Tjeckoslovakien (som i det sistnämnda landet ledde till en invasion) får ta stor plats och sätts i relation till studentprotesterna i såväl Västtyskland som Mexiko.
Händelserna i Chicago vid det demokratiska partikonventet i augusti får ta rejält utrymme och visar med all önskvärd tydlighet hur det politiska maskineriet i USA brutalt slog ner protesterna inte bara mot Vietnamkriget utan mot all sorts ”uppstudsighet”. Här får vi också se hur de senaste drygt femtio årens republikanska flört med rasistiska och allmänt reaktionära sinnesstämningar blev en tydlig politisk strategi.
Kurlanskys bok är både intressant i sin globala översiktlighet och sin detaljrika presentation av både drömmar om förändring och maktens maktfullkomlighet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar