onsdag 7 februari 2024

Sven Lindqvist


Sven Lindqvists Utrota varenda jävel (1992) är en giftig vidräkning med västerlandets koloniala och imperialistiska historia. Både idéer och praktisk politik/militärinsatser skärskådas med brutal detaljrikedom, med startpunkt i det sena 1800-talet.

Den polsk-engelske skepparen och författaren Joseph Conrad och hans roman Heart of Darkness/Mörkrets hjärta från 1899 blir en utgångspunkt, där den europeiska galenskapen och maktutövandet i det inre av Afrika får sin litterära gestaltning (vidareförd i filmen Apocalypse Now från 1979, i regi av Francis Ford Coppola) och ger Lindqvists bok sin titel.

Men detta är bara en dimension av våldförandet på en hel världsdel och i förlängningen alla icke-västerländska folkgrupper. Citat från vetenskapsmän och politiker under flera hundra år visar tydligt att formuleringen från Conrads roman var en ledstjärna för dessa maktmänniskor och förs av Lindqvist fram mot Förintelsen och Auschwitz som en logisk följd av detta tänkande: åsikterna vidarefördes i den praktiska politiken. Exempel på exempel visar tydligt att det inte var enstaka sadister, som den belgiske kungen Leopold II, som var ansvariga utan en ekonomiskt motiverad kamp för herravälde, formulerad i rasistiska termer.

Lindqvist skjuter också in skildringar av sin egen resa i Saharas öken, där han försöker hantera hela denna kolonialistiska historia i sitt eget möte med en för honom främmande kulturmiljö.

Detta är en bok, som trots sina drygt trettio år, är högst aktuell i dagens värld.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar