Mordet på president Kennedy i Dallas, Texas den 22 november 1963 upphör aldrig att skapa spekulationer om vem som utförde dådet och vilka krafter som låg bakom.
Efter snart 60 år är svaren på dessa frågor fortfarande oklara, men många har under decennierna misstänkt att det var någon mer än en psykiskt störd kommunistisk vettvilling som var (ytterst) ansvarig.
1991 kom filmen JFK där regissören Oliver Stone utsatte den officiella Warren-utredningen för en blixtrande kritisk analys. Bakom filmens argumentation fanns ett par böcker, inte minst On the Trail of the Assassins/JFK – Jakten på Kennedys mördare (1988) av den allmänne åklagaren i New Orleans, Jim Garrison, som utifrån egna undersökningar hävdade att det var kretsar inom underrättelseväsendet i USA som låg bakom mordet. Orsaken var presidentens ovilja att militärt understödja invasionsförsöket på Kuba 1961, hans strävan att nå överenskommelser med Sovjet om nedrustning samt ambitionen att dra sig tillbaka från Indokina. Allt detta skulle ha brutit mot den kalla-krigs-mentalitet som var förhärskande inom det så kallade militärindustriella komplexet. Möjligen med hjälp av maffiakretsar, som utsattes för kraftfulla åtgärder från Kennedy och hans bror Robert (justitieminister), låg enligt Garrison CIA, FBI och andra underrättelseorgan bakom planläggningen, genomförandet och mörkläggningen av sammansvärjningen.
Lee Harvey Oswald, som greps några timmar efter skjutningen, blev enligt Garrison och Oswald själv, lurad att delta, bli utpekad och ett par dagar senare bli skjuten till döds i polishusets källare inför en mängd poliser och all världens tv-kameror, ett dåd utfört av en nattklubbsägare med CIA-kopplingar.
Garrisons detaljerade redovisningar av de undersökningar han och hans anställda inom åklagarmyndigheten utförde ett par år efter mordet, och som ledde till åtal av en framstående affärsman i New Orleans (som dock frikändes), visar med all tänkbar tydlighet på hur omfattande döljandet av sanningen var (och är) inom polis- och rättsväsendet i USA. Trots att Garrison kanske drar väl långtgående slutsatser av vissa detaljer är det utan någon som helst tvekan som en lägger ifrån sig boken med insikten om att vad som kan betecknas som en stats- eller palatskupp utfördes i mitten av 1960-talet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar