onsdag 13 september 2023

Marcel Proust På spaning...


 

Att läsa den franske författaren Marcel Prousts 3 000-sidiga romansvit På spaning efter den tid som flytt är för många intresserade en hart när oöverstiglig uppgift, de flesta nöjer sig med den första delen av sju, Swanns värld.

Några som har läst allt är den tidigare chefredaktören för Dagens Nyheter Olof Lagercrantz och den tidigare ständige sekreteraren i Svenska Akademin Sara Danius (båda tyvärr hädangångna).

I deras böcker om Proust (huvudsakligen koncentrerade till På spaning…) arbetar de med olika perspektiv, men med förmånen att ha läst deras analyser direkt efter varandra blir förståelsen av Proust och hans verk påtagligt rikare.

Lagercrantz Att läsa Proust (1992) koncentrerar sig på karaktärerna och deras betydelse i de olika delarna i romansviten samt hur de kan ses som speglingar av Proust själv, både i en mer snäv biografisk betydelse (Swann, baron de Charlus, homosexualiteten) men också i en mer social dimension (den franska överklasskulturen under de sista åren av ”den vackra tidsåldern” innan utbrottet av det första världskriget.

Danius (som uppskattande hänvisar till Lagercrantz bok i sina noter) tar vid i Prousts motor (2000) och kopplar författarens skrivande och livsupplevelse till den tidsperiod han själv levde i (sammanfallande med händelserna i romanen), där känslan av den högre farten i såväl den stora samhällsutvecklingen som det egna livet tydligt präglade honom. Världen störtar sig över berättaren och blir till förutsättningen för den detaljerade skildringen av livsmiljöer och karaktärer i ett sätt att hålla kvar livskänslan.

Nu gäller det att ta sig an romanen själv.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar