tisdag 21 mars 2023

Dantes Gudomliga komedi

Litteraturprofessor Anders Cullhed kom för cirka 1,5 år sedan ut med sin stora Dante-biografi Dante – Den förste författaren och redan nu fanns den med på årets bokrea.

Ytterst läsvärd och kunskapsrik ger texten en detaljrik helhetsbild av den historiska period kring år 1300 när Florensförfattaren dels träder fram på den litterära scenen, inte minst med kärleksdikter, dels deltar i det lokala och regionala kaotiska politiska livet, med konflikter som härjar mellan påvedömet och dess allierade samt det tysk-romerska kejsarriket.

Dante hamnar så småningom bland de styrande i Florens, men kastas snart ut från staden efter sin kritik av påvegrupperingarna och befinner sig i landsflykt (eller åtminstone ivägkörd från hemstaden och hotad till livet) de sista tjugo åren av sitt liv, han dör 1321.

Cullhed visar att det stora verket Den gudomliga komedin inte bara är en religiös vandring genom Helvetet, Skärselden och Paradiset (ordet gudomlig är för övrigt inte Dantes utan tillagt efter hans död) utan de hundra sångerna innehåller också en svidande kritik mot det politiska styret i hemstaden. Unikt är också att texten är skriven på folkspråket, en form av tidig italienska, och inte på latin, av en självlärd man utan nämnvärd formell skolning. Att han av Cullhed kallas den förste (moderne) författaren baseras på detta samt att han för en självreflektiv dialog genom texten, vilket innebär att han träder fram som skapare av verket på ett helt annat sätt än vad som var normen vid denna tid.

Nu gäller det bara att läsa Komedin efter Cullheds inspirerande presentation av dess historiska sammanhang.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar