söndag 12 februari 2023

The Handmaid's Tale

Den kanadensiska författaren Margaret Atwood utkom 1985 med romanen The Handmaid’s Tale/Tjänarinnans berättelse som skildrar en tillvaro i USA där religiösa fundamentalister tagit makten genom en statskupp och infogar invånarna i ett totalitärt samhällssystem.

Bakgrunden är miljöförstörelse, krig och sexuellt överförda sjukdomar, vilket leder till en förödande nedgång i födelsesiffrorna och gör det möjligt för (de anonyma) makthavarna att påtvinga kvinnorna rollen som barnaföderskor eller passiva tjänare (likheten med nazistiska barnalstringsprogram femtio år före romanens tillblivelse är uppenbara), medan männen ges rollerna av övervakare och spermaproducenter.

Trots ambitionen att tvinga invånarna till religiös tuktning och sexuell puritanism, motiverad med att tiden före statskuppen präglades av våld mot kvinnor och moralisk dekadens, visar det sig att mänsklig lidelse och frihetsbehov inte kan förvisas så lätt.

Allt skildras genom boktitelns tjänarinna och hennes berättelse (som romanen i slutet förklarar harbevarats genom en ljudinspelning), en berättelse som fascinerar i sin detaljerade återgivning av hennes dagliga rutiner men också tankar. Allt som tidigare togs för givet och sågs som självklart har förändrats genom ofta bara små förändringar i vad som tillåts och praktiseras i dagliga rutiner.

Bara en liten vridning av verkligheten kan medföra stora förändringar, vilket gör romanen högst angelägen så här nästan fyrtio år efter publiceringen och förklarar dess popularitet som tv-serie, nu snart inne på sin sjätte säsong.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar