måndag 30 januari 2023

Trollkarlen från Oz

L. Frank Baums bok The Wonderful Wizard of Oz/Trollkarlen från Oz blev omedelbart en läsarsuccé när den publicerades år 1900. Som med så många andra framgångsrika romaner hade den dock inte helt lätt att få en förläggare så Baum fick själv betala för att ge ut den. Men efter det gick det av bara farten och Baum skrev många fortsättningsberättelser under de nästan tjugo år han hade kvar att leva.

De flesta är väl numera mer bekanta med filmversionen med Judy Garland från 1939 (titeln förkortad till The Wizard of Oz) och den följer huvudlinjen i berättelsen ganska väl, med Fågelskrämman, Plåtmannen och Lejonet som genom resan till trollkarlen från Oz får sina önskningar om en hjärna, ett hjärta och mod tillfredsställda. Och flickan Dorothy kan komma hem till Kansas efter tornadon som inledningsvis för henne till Oz.

Men det finns också en hel del skillnader, inte minst att hela berättelsen i filmen är en dröm och att figurerna i Oz är baserade på människor i Dorothys hemmiljö.

Boken är tydligt uppbyggd som en saga, med klara karaktärsdrag och formelartade handlingstrådar. Baum gillade inte heller skrämmande händelseförlopp i andra sagor, till exempel bröderna Grimms samlingar, och gjorde konfrontationerna med de onda både korta och inte så våldsamma.

I vilket fall som helst kul att läsa denna klassiker.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar