fredag 6 januari 2023

Susan Faludi och manlighetens svek


Susan Faludi är nog fortfarande mest känd för boken Backlash från 1991, där hon skärskådade hur det feministiska genombrottet på 1970-talet utsattes för moteld, inte minst i USA-kulturen.

I Den amerikanska mardrömmen (original The Terror Dream) från 2007 går hon igenom hur mardrömmen från terrorattentatet mot World Trade Center den 11 september 2001 präglat USA och, inte minst, synen på kvinnor i denna nation.

Alltifrån de omedelbara reaktionerna, där kvinnorna i tydliga ordalag beordrades tillbaka till hemmen så att männen fick vara de beskyddare och hjältar som framflyttandet av de kvinnliga positionerna under de föregående decennierna hindrat dem från att vara, till ovilligheten att låta de överlevande vara något annat än offer.

Detta leder Faludi till att gå tillbaka i historien och argumentera för att detta är ett trauma för den manliga USA-kulturen alltsedan åtminstone slutet av 1600-talet, där krigen mot ursprungsbefolkningen inneburit bortrövandet av kvinnor, vilka sedan hellre stannat kvar i indianbyarna än återvända till de vita nybyggarna.

Faludi visar också (på ett i den omedelbara samtiden obehagligt sätt) hur detta kan förknippas med kristet evangelistiska synsätt där världens undergång eftersträvas för att de av Gud skonade ska kunna bygga upp ett ”rent” samhälle, naturligtvis manligt dominerat och utan minnen av det maskulina sveket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar