fredag 6 januari 2023

1950-talets kalla krig


Lundahistorikern Kim Salomon publicerade 2007 en studie av svenska veckotidningar under 1950-talet, ingående i forskningsprojektet Det kalla krigets berättelser, kallad En femtiotalsberättelse. Populärkulturens kalla krig i folkhemssverige.

Salomon inriktar sig på att studera hur tidningarna (mer eller mindre direkt) framställer Svenskheten genom att kontrastera skildringarna av Sovjetunion respektive USA under 1950-talet. Uppdelningen i skurkar och hjältar var självklar, Sovjetmedborgarna och regimen var smutsiga bondtölpar som inte hängde med när de hurtfriska från USA visade var framtiden fanns. Problematiskt blev det dock när Sovjet inte bara utvecklade atom- och vätebomberna utan också var först med en rymdfarkost (Sputnik).

Beskrivningen av de polariserade ståndpunkterna är inledningsvis upprepade väl mycket och en del av boken blir till en redan välkänd historik av förändringar efter andra världskriget, men det finns några avsnitt som är mer intressanta. Det gäller i huvudsak frågan om vad Svenskhet är och hur synen på detta blir till i kontrast inte bara till Sovjets efterblivenhet utan även USA:s ytlighet och krassa kommersialism.

Folkhemmet är något annat och listningen av karaktäristiska drag (natur, högtider, familjegemenskap osv) fångar en del av självsynen under den tidiga efterkrigstiden och den gemenskap som föreställs utifrån en nationell horisont. Det tål att fundera på om och hur detta förändrats de senaste decennierna.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar