måndag 16 januari 2023

Friare kan ingen vara


Journalisten och samhällsdebattören Göran Rosenberg skrev en serie artiklar från USA under slutet av 1980-talet, i den mest intensiva fasen av Reagan-åren. Cirka femton år senare publicerade han dessa igen, tillsammans med några nyskrivna texter som förde resonemangen om frihetstanken och samhällsbygget, vidare.

Boken, Friare kan ingen vara, innehåller en ytterst läsvärd och kunskapsrik reflektion kring det i USA-politiken centrala begreppet FRIHET. Vems frihet, från vad och till vad?

Kapitlen rör sig i tiden från frigörelsen från England (med Washington, Jefferson , Madison och Hamilton som centrala politiker) till nutiden och handlar om den konfliktfyllda relationen mellan önskan om självständighet och behovet av samhällsorganisering samt hur den slår igenom inom allt från religion, slaveri och boendeformer till kunskapssyner och affärsverksamhet.

Slutkapitlen tar upp situationen efter terrorattentatet mot World Trade Center 2001, där den historiskt viktiga isolationismen i USA slog över till den andra polen, strävan efter att frälsa världen, kosta vad det kosta vill.

Femton år efter bokens publicering blev det genom Trumps seger i presidentvalet tydligt hur utvecklingen från slutet av 1970-talet, med antiintellektualism och motstånd mot den socialt ansvarstagande staten, fortsätter med oförminskad styrka.

Rosenbergs bok är fortfarande att rekommendera, inte bara för den historiska kunskap som genomsyrar den, utan också för att den säger mycket om samtiden (inte bara i USA).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar