På eftermiddagen den 7 maj 1697 började det brinna i det kungliga slottet Tre Kronor i Stockholm och snart låg i stort sett hela byggnaden i ruiner. Liket efter den en månad tidigare döde kung Karl XI kunde dock räddas från elden. Om detta har journalisten Magnus Jacobson skrivit i boken Slottet brinner! från 2005.
Tre Kronor hade i vissa delar funnits i ungefär femhundra år, men ständigt blivit tillbyggt. Ett resultat av branden var att det slott som finns idag började byggas ganska snart efter det att elden slocknat, men på grund av usla statsfinanser under slutskedet av den så kallade stormaktstiden dröjde det ända till 1754 innan den dåvarande kungafamiljen kunde flytta in.
Rättegångarna kring skuldfrågan ledde till att brandmästaren och en av vakterna dömdes till döden. De undslapp dock att avrättas, men fick i stället löpa gatlopp och bli slagna med träpåkar. Brandmästaren dog av skadorna, vakten blev efter gatloppet forslad till Karlstens fästning i Marstrand för sex års straffarbete. Om han överlevde dessa extremt hårda åren vet man inte.
Ett offer för branden som haft stor inverkan på den svenska historieskrivningen är att i stort sett allt material i det svenska riksarkivet (administrativa påbud, brev från krigsskådeplatser osv) gick upp i lågor.
Jacobson skriver initierat om händelseförloppet och efterdyningarna, men boken hade vunnit på att få fler ritningar på hur det gamla slottet såg ut, som läsare kan man inte riktigt hänga med i alla ord om rum, väderstreck och byggnadernas inbördes läge utan en visuell hjälp.