fredag 12 januari 2024

Bronsåldersmordet


Arkeologen Jonathan Lindström utkom 2009 med boken Bronsåldersmordet. Om arkeologi och ond bråd död, en omfattande studie av bronsålderskulturen (ca 1700-500 före den kristna tideräkningens början) utifrån ett fynd 1953 av ett mansskelett i Granhammar i västra Uppland.

Lindström, som medverkat i den aktuella svenska tv-serien Historien om Sverige och är chefredaktör för tidskriften Populär arkeologi, gör i boken en djupdykning i allehanda fysiska fynd och mentala föreställningar rörande bronsåldern, vilket ger en rik bild av periodens vardagsliv.

Han spekulerar också rejält om bakgrunden till fyndet i Granhammar, vem mannen var, hans livshistoria och vem som kan ha mördat honom – för ett mord var det uppenbarligen. Spekulationerna blir stundtals både vidlyftiga (eftersom så få detaljer om mannen finns att basera antagandena på) och väldigt detaljrika (här behandlas allt från båtbyggeri till matlagning till unga pojkars uppväxt) att det mer blir till en allmän historieskrivning kring denna tidsperiod som riskerar att drunkna i ordflödet. Stundtals känns det som om en deckargåta har infogats i det som egentligen är en (absolut intressant) skildring av tiden utifrån arkeologiskt material.

För den som orkar ta sig igenom drygt 500 sidor liten text (i pocketupplagan) finns dock mycket intressant kunskap att få sig tillgodo om bronsåldern.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar