söndag 12 februari 2023

"A Day in the World"


A Day in the World/Ett dygn i tusen bilder är sammanställningen av de tusentals foton som togs den 15 maj år 2012 över hela världen som en del av dokumentationsprojektet Aday.

En jury plockade ut de tusen bästa (eller mest relevanta) bilderna för att skildra hur en och samma dag såg ut på olika delar av jordklotet.

Sammanställningen blev en stor (och tung) bok där både likheter (arbete, sömn, familjer osv) och olikheter (i livsvärldar, sociala förhållanden, geografiska förhållanden osv) tydligt framgår.

Fascinerande resultat av ett högst intressant och viktigt projekt, en bok att återkomma till många gånger!

 

Free eller Gratis

Journalisten Chris Anderson, chefredaktör på tidskriften Wired 2001-2012, blev internationellt uppmärksammad när han 2006 publicerade boken The Long Tail där han hävdade att det var de små volymernas producenter som stod för framtiden i företagsvärlden för det var där en kunde tjäna de stora pengarna, allt beroende på den digitala teknikens obegränsade lagringsutrymme och nyskapande spridningstekniker.

2009 kom hans uppföljare, Free: radikalt pris –ny ekonomisk modell, där han går igenom hur affärsmodellen att erbjuda varor och tjänster gratis (eller i praktiken gratis) med den digitala tekniken möjliggör vinster i en mängd branscher.

Genom exempel från de senaste drygt hundra åren (med Jell-O och rakblad som startpunkt) visar han att det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna. Eller snarare att gratis för många (ofta) leder till att en del är villiga att betala för något – och det ger vinsterna.

Att den digitala teknikens kostnader halveras var artonde månad (Moores lag) innebär att mycket kan produceras billigt medan mer avancerade varor och tjänster kan bli lockande trots ett högre pris genom ekonomiska system som inte baseras på pengar i första hand utan uppmärksamhet och ryktbarhet. I förlängningen kan detta leda till ekonomiska vinster (för en del).

Intressant är att Anderson i slutet av boken, med den ekonomiska kollapsen 2008 som grund, skriver att i en lågkonjunktur är entreprenörer tvungna att vara innovativa för att få folk att betala för produkterna – och därmed kunna tjäna pengar. Kanske gällde hans resonemang väsentligen i en ekonomisk uppgångsperiod?

I vilket fall som helst är boken intressant genom sina många exempel och tron på nätkulturens möjligheter.

 

The Handmaid's Tale

Den kanadensiska författaren Margaret Atwood utkom 1985 med romanen The Handmaid’s Tale/Tjänarinnans berättelse som skildrar en tillvaro i USA där religiösa fundamentalister tagit makten genom en statskupp och infogar invånarna i ett totalitärt samhällssystem.

Bakgrunden är miljöförstörelse, krig och sexuellt överförda sjukdomar, vilket leder till en förödande nedgång i födelsesiffrorna och gör det möjligt för (de anonyma) makthavarna att påtvinga kvinnorna rollen som barnaföderskor eller passiva tjänare (likheten med nazistiska barnalstringsprogram femtio år före romanens tillblivelse är uppenbara), medan männen ges rollerna av övervakare och spermaproducenter.

Trots ambitionen att tvinga invånarna till religiös tuktning och sexuell puritanism, motiverad med att tiden före statskuppen präglades av våld mot kvinnor och moralisk dekadens, visar det sig att mänsklig lidelse och frihetsbehov inte kan förvisas så lätt.

Allt skildras genom boktitelns tjänarinna och hennes berättelse (som romanen i slutet förklarar harbevarats genom en ljudinspelning), en berättelse som fascinerar i sin detaljerade återgivning av hennes dagliga rutiner men också tankar. Allt som tidigare togs för givet och sågs som självklart har förändrats genom ofta bara små förändringar i vad som tillåts och praktiseras i dagliga rutiner.

Bara en liten vridning av verkligheten kan medföra stora förändringar, vilket gör romanen högst angelägen så här nästan fyrtio år efter publiceringen och förklarar dess popularitet som tv-serie, nu snart inne på sin sjätte säsong.