fredag 18 november 2022

"Innan mörkret faller"

Journalisten Björn Elmbrant har länge verkat som politisk kommentator, bland annat i Sveriges Television och Sveriges radio. Han har även varit chefredaktör samt skrivit flera politikerbiografier, till exempel om Olof Palme och Thorbjörn Fälldin.

2015 gav han ut boken Innan mörkret faller – Ska 30-talet hinna i kapp oss? som handlar om vad 1930-talet kan lära oss vad gäller hanterandet av totalitära rörelser.

Boken skildrar utvecklingen i Tyskland och Sverige åren kring 1930, när nazismen i Tyskland och folkhemspolitiken i Sverige på så olika sätt hanterade modernitetens genomslag i respektive land, med allt vad det innebar av fattigdom, våld och politiska spänningar.

Elmbrant hävdar att Sverige undgick den tyska utvecklingen genom de politiska partiernas förmåga att samarbeta och inte gräva ner sig i olösliga konflikter. Inte minst innebar kampen mellan kommunister och socialdemokrater i Tyskland att vägen för Hitler och nazisterna blev lättare att färdas på fram till maktövertagandet i januari 1933. Efter detta dröjde set inte ens ett halvår innan det socialdemokratiska partiet hade blivit förbjudet och enpartistaten etablerats.

I Sverige fanns visserligen samma konflikt, men det svenska socialdemokratiska partiet lyckades hitta ett agerande som, till skillnad från dess tyska motsvarighet, fick till samarbete med bondepartiet och därmed en bred politisk uppgörelse om statens aktiva ingripande i den ekonomiska depressionen. Inte minst var finansminister Ernst Wigforss central i att visa vägen.

Elmbrant avslutar boken med en jämförelse med samtidens (alltså mitten av 2010-talet) politiska situation och möjligheten att stå emot motsvarande totalitära krafter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar