söndag 2 juli 2023

Lasse och Lenin


Lasse Diding har gjort sig känd nationellt de senaste decennierna som den excentriske miljonären från Varberg som inrättat ett Leninbad på sitt Hotell Gästis, skapat ett annat hotell med namnet Hotell Havanna, inrättat Jan Myrdal-sällskapet som en hyllning till den sedan ett par år tillbaka bortgångne författaren och samhällsdebattören – samt velat döpa om Engelska parken i hemstaden till Lenin-parken. Där önskade han också placera en staty av den arga tant som vid en nynazistisk demonstration i Växjö 1985 fångades på bild svingande sin handväska mot en av de unga män med rakad skalle som deltog i demonstrationen.

Det här är bara några av de händelser som finns beskrivna i boken Lasse och Lenin, författad av journalisten Per Nygren och som nu i en uppdaterad upplaga finns att få gratis på hotellen. Lasse har sedan ett par år sålt hotellen, men går fortfarande som barn i husen, vilket han gjort alltsedan pappan Bertil skapade sin förmögenhet genom fastighetsaffärer och politisk karriär i Varberg. Trots de politiska skiljelinjerna (fadern var nazist) framgår det att Lasse numera uppskattar fadern, åtminstone hans förmåga att bedriva affärer och ta sig fram oberoende av vad andra tyckte.

Lasse själv är, som Lenin-intresset och Havanna-hotellet antyder, socialist (åtminstone), men också miljonär på fortsatta fastighetsaffärer. Samtidigt är han även en stor välgörare inom kulturområdet, delägare i ett kloster i Italien med ambition att stimulera kulturskapande där och till stora delar uppskattad i Varberg, även av dem med andra politiska åsikter.

Boken Lasse och Lenin är en högst intressant skildring av denne högaktive och motsägelsefulle man.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar